Nove mlade snage u Opatiji za provedbu LPZM

Puna dva dana intenzivnog druženja, učenja i rada kroz zabavu i niz metoda neformalnog obrazovanja u sklopu edukacije o aktivnom sudjelovanju mladih u procesima donošenja odluka, ali i u oblikovanju zajednice, okupila je u Vili Antonio 38 sudionika, od čega 28 mladih iz vijeća učenika opatijskih srednjih škola, Savjeta mladih, udruga za mlade, zainteresiranih mladih iz Opatije te donositelja odluka, stručnjaka u radu s mladima, youth workera.

U četvrtak i petak 21. i 22. veljače 2019. bavili smo se organiziranim oblicima djelovanja mladih, kako onih formalnih i neformalnih, zatim preko EU politika za mlade i strukturiranog dijaloga sve do onih lokalnih te puno govorili o sektoru mladih, svima onima koji rade s mladima te pružaju usluge mladima u svim područjima djelovanja. Sve to s ciljem informiranja i osnaživanja mladih za akivno uključivanje u procese koji se direktno tiču života mladih, kako bi ih potaknuli da se i sami uključe u osmišljavanje i realizaciju niza mjera i aktivnosti u sklopu usvojenog prvog Lokalnog programa za mlade Grada Opatije i postizanju cilja vezanog uz osnivanje i funkcioniranje centra za mlade.

Motivirajućim govorom edukaciju je otvorio gradonačelnik Dujmić, a našlo se mjesta i prilike za goste predavače ispred Grada Opatije, Gradskog vijeća pa i članovi Savjeta mladih, koji su mladim sudionicima prenijeli svoja iskustva i brojne mogućnosti za mlade, nastojeći ih motivirati za poduzimanje koraka potrebnih u postizanju onih ciljeva koji su im važni, a kojima mogu utjecati na pozitivne promjene za sebe i svoje vršnjake, ujedno vježbajući razne kompetencije aktivnih građana.

Edukacija je završila vježbom izrade akcijskog plana za 2019. godinu koji će itekako doprinijeti izradi akcijskog plana provedbe LPZM u ovoj godini kako bi se nastavilo s njegovom aktivnom i učinkovitom provedbom kako je planirano samim projektom u sklopu kojeg se edukacija i provodi.

Pratite nas i dalje jer očekujemo uskoro tisak publikacije cjelokupnog Lokalnog programa za mlade koji će se dijeliti zainteresiranim mladima, kao i informativna web stranica o projektu te drugim relevantnim informacijama za mlade.

Organizacija edukacije financirana je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta „Lokalni program za mlade Grada Opatije – LPZM – #lpzmGOPT“.