Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u Crikvenici

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okolišta, u srijedu, 05. lipnja 2019. godine održalo se na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, a započelo je otvaranjem izložbe dječjih fotografija “Čije je ovo” i umjetničkih radova izrađenih od recikliranih materijala,  nastalih u sklopu radionica kreativnog recikliranja Dubravke Kanjski te foto radionice Borislava Božića.

Uz izložbu su se, na Trgu Stjepana Radića, odvijale i kreativne radionice Udruge Žmergo, izrada i oslikavanje torbi/vrećica od starih majica te izrada hotela za kukce.

Stolovi radionica Udruge Žmergo nalazili su se tik do stola s ručno izrađenim nakitom od recikliranih materijala, eko škole Vladimira Nazora i učeničke zadruge „Zvončica“ OŠ Zvonka Cara.

U popodnevnom programu nastupili su dječji zborovi OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara.  Zbor Dječjeg vrtića „Radost“ otpjevao je svoju originalnu eko himnu “Otpad uredi, kune uštedi”, nastale baš za ovu prigodu. PŠ Selce nastupila je s recitacijom eko pjesama, a program je upotpunila i vesela plesna skupina Slatkići.

Eko modna revija oduševila je sve prisutne, što predivnim kreacijama, što opuštenim i simpatičnim mladim modelima!

Potom su slijedile zanimljive eko igre Udruge Žmergo, utrka romobilima uz odvajanje otpada i preskakanje vijače izrađene od plastičnih vrećica. Pobjednicima su dodjeljene glavne nagrade, majice, kišobran i platnena torba.

Djecu je, u nastavku programa, rasplesala zaigrana predstava kazališta „Šareni svijet“, a potom je ponovno došla na red još jedna igra Udruge Žmergo napravljena od recikliranih materijala, Papir s ramena. Uz proglašenje pobjednika posljednje igre, zaključili smo program obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša.

Popodnevni program, kao i na prethodnom obilježavanju, vodio je uvijek šaljivi Šajeta, a za glazbenu podlogu bio je zadužen DJ Marlon Branko.

Program obilježavanja Dana planeta Zemlje održao se u sklopu projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ Grada Crikvenice financiranoga iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Organizatori: Grad Crikvenica, Udruga Žmergo
Suorganizatori: Dječji vrtić „Radost“, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Zvonka Cara, Centar za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“, Eko Murvica d. o. o.