Održana radionica “Sudioničko upravljanje i digitalno doba – Digital engagement”

U srijedu i četvrtak 12. i 13. lipnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana je dvodnevna radionica pod nazivom “Sudioničko upravljanje i digitalno doba – Digital engagement”.

Radionica je održana u sklopu projekta “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja”, sufinanciranog od strane Europske unije.

Besplatnoj su se dvodnevnoj radionici priključili članovi Građanskog muzejskog vijeća te ostali članovi organizacija civilnog društva, djelatnici ustanove u kulturi i zaposlenici javnih uprava.

Voditelji radionice bili su stručnjaci iz VISSCH + STAM tvrtke specijalizirane za sektore kulture i baštine s iskustvom u procesima digitalne transformacije i uključivanja zajednice. Jasper Visser, međunarodni konzultant s dugogodišnjim iskustvom u usmjeravanju organizacija u kulturi na rad sa zajednicom, koristio je vrlo inovativan pristup s ciljem da kod polaznika radionice razvije digitalne vještine neophodne za aktivno uključivanje zajednice u procese donošenja odluka kulturi, ali i sukreiranja programa u kulturi.

Tijekom dvodnevne radionice polaznici su kroz interakciju i aktivno rješavanje zadataka upoznati s idejom digitalnog uključivanja, digitalnim alatima i platformama. Posebna pažnja posvećena je kreiranju različitih pristupa publici temeljenih na participaciji, poput crowdsourcinga i crowdfundinga. Usvojena znanja polaznici su imali priliku i primijeniti kroz razradu konkretnog modela platforme za digitalno uključivanje zajednice.