Udruga Žmergo na Festivalu sportske rekreacije na Platku

Na Platku je 8. lipnja održan peti Festival sportske rekreacije, tradicionalno druženje zaljubljenika u prirodu i zdrav život, koje je kao i prijašnjih godina potvrdilo status jednog od najatraktivnijih i najposjećenijih događanja ove vrste.

Ovogodišnji festival pod nazivom “Ajde, dođi na Platak” održan je u organizaciji Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Primorsko – goranske županije, uz suorganizaciju Kluba za sportsku rekreaciju “Gorovo”, pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije te uz supokroviteljstvo Hrvatskog olimpijskog saveza i partnerstvo Goranskog sportskog centra.

Mnogobrojni posjetitelji svih dobnih skupina okušali su se u raznim sportskim sadržajima za sve generacije. Neke od aktivnosti bile su biciklizam, turnir u odbojci, rukometu i nogometu, olimpijada umirovljenika, yoga, badminton, a posebno se istaknulo nordijsko hodanje i pješačenje, kojem su se ove godine priključili i “ploggeri”, sudionici koji su tijekom hoda sakupljali otpad i tako ostalima pokazali kako kroz rekreaciju mogu doprinijeti čišćem okolišu.

Udruga Žmergo predstavila je “Smoothie Bike” – posebno dizajniranu biciklu s električnim generatorom uz pomoću koje se pedaliranjem stvara električna energija, a koja je izrađena u 2018. godini uz podršku Primorsko-goranske županije kroz projekt Održivost u praksi.
Podijelili smo ukusne i zdrave napitke te informirali građane i prolaznike o zdravim namirnicama i ekološki zasnovanoj prehrani. Mnogi su se posjetioci, a pogotovo djeca (što nas posebno veseli), okušali u pedaliranju na Smoothie bikeu te su nam tako pomogli stvoriti energiju potrebnu za stvaranje napitaka. Osim Smoothie bike-a, organizirali smo i Eko utrku romobilima u kojoj su sudjelovala djeca, a koja je osim natjecateljskog imala i edukativni karakter jer su djeca učila kako pravilno odvajati otpad.

Cilj manifestacije bio je pobuditi svijesti o zdravom načinu života te potaknuti što veći broj posjetitelja, od predškolske dobi do umirovljenika i osoba s invaliditetom, na bavljenje sportskom rekreacijom, cilj za koji možemo slobodno reći da je ostvaren.

Veselo sunčano prijepodne proteklo je u druženju, rekreaciji, razmjeni znanja i zabavi, stoga će nam ova manifestacija još jednom ostati u zaista divnom sjećanju.