Zeleni telefon

zeleni-telefon.jpgZeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema / nepravilnosti, pokretanje inicijativa, organiziranje uličnih akcija, medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode.
Cilj ovog projekta je potaknuti aktivno sudjelovanje građana i učinkovitiji rad državnih službi te djelovati na brže i savjesnije rješavanje problema zaštite okoliša. Zeleni telefon pokriva područje cijele Hrvatske dok je Žmergo zadužen za Primorsko-goransku županiju.

Članicom Mreže Zelenih telefona postali smo 1998 godine.

Aktivnosti Zelenog telefona su:

  • dežurstvo na Zelenom telefonu (radnim danom od 8 do16 sati)
  • evidencija obrazaca, provjera slučajeva na terenu
  • pravni savjeti građanima
  • sastanak s koordinacijom Mreže ZT-a Hrvatske
  • kontaktiranje predstavnicka lokalnih nadležnih službi
  • medijska kampanja, promocija, zagovaranje
  • reakcije na planove i zahvate u okruženju.

Još 1992. godine uspostavljen je prvi servis koji stoji u službi građanima za informacije i probleme vezane za okoliš, prirodu i njihovu zaštitu. Uspostavljen je u okolišnoj udruzi Zelena akcija i nazvan je Zelenim telefonom.
Nakon osnutka prvog Zelenog telefona i druge udruge odlučile su pokrenuti isti takav servis. Tako je u rujnu 1999. godine financijskom podrškom AED-a (Academy for Educational Development) osnovana Mreža Zelenih telefona od strane sedam udruga zaštite okoliša. To su: Zelena Akcija iz Zagreba, Eko Pan iz Karlovca, Ekološko društvo Žmergo iz Opatije, Zelena Istra iz Pule, Sunce iz Splita, Kap Života iz Gospića, Društvo za zaštitu prirode Slavonije i Baranje iz Osijeka,
2003. godine, u okviru projekta ‘Osnaživanje Mreže Zelenih telefona’ financiranog od strane EK, Mreži je pristupilo još pet okolišnih udruga,a u 2007. jedna tako da ona danas okuplja jedanaest udruga: Zelena Akcija iz Zagreba, Eko Pan iz Karlovca, Ekološko društvo Žmergo iz Opatije, Zelena Istra iz Pule, Sunce iz Splita, ZEO Nobilis iz Čakovca, Franjo Koščec iz Varaždina, Zeleni Osijek iz Osijeka, Zeleni San iz Vinkovaca, Eko Zadar iz Zadra i Krka iz Knina.

Ugovorom sa HT-om Mreža je osigurala i jedinstveni telefonski broj za područje cijele Hrvatske: 072 123 456. Na taj način se po cijeni lokalnog poziva pozivi iz bilo kojeg dijela Hrvatske preusmjeravaju na najbližu udrugu. Međusobnim dogovorom svaka udruga pokriva županiju u kojoj ima sjedište, a neke od udruga i susjedne županije.