Zelena čistka

Zelena čistka-logo

Velika akcija čišćenja cijelog svijeta na isti dan održati će se 15.9.2018. godine! BUDI DIO GLOBALNOG POKRETA! Budi heroj i reci ne smeću! 

Nacionalna kampanja Zelena čistka – Jedan dan za čist okoliš je usmjerena na podizanje svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta Let’s do it world! 

LDI_logo.aiGomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost.

Udružit ćemo napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu. Pridruži nam se i ti! Osjeti zajedništvo i pozitivu koja će nam, promjenom našeg odnosa prema okolišu i prirodi, te zbrinjavanju otpada, omogućiti bolje sutra!

Dosad postignuti rezultati:

  • prva akcija Zelena čistka provedena je 2012., sa 41.558 volontera, kad je skupljeno 3.746 tona otpada,
  • druga akcija Zelena čistka provedena je 2013., sa gotovo 50.000 volontera, kad je skupljeno 3.918 tona otpada,
  • treća akcija Zelena čistka provedena je 2014., sa preko 52.000 volontera, kad je skupljeno 4.800 tona otpada
  • četvrta akcija Zelena čistka provedena je 2015., sa preko 52.500 volontera, kad je skupljeno 6.000 tona otpada.
  • peta akcija Zelena čistka provedena je 2016., sa preko 55.500 volontera, kad je skupljeno 4.600 tona otpada.
  • šesta akcija Zelena čistka provedena je 2017., sa preko 55.500 volontera, kad je skupljeno 3.700 tona otpada.

Više o nacionalnoj kampanji i kako se uključiti možete naći na web stranicama kampanje Zelena čistka.

ldim

Plava čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja sredina duž naše predivne obale. Dio je regionalnog projekta Let’s do it Mediterranean, u kojem sudjeluju zemlje mediteranskog prstena sa zajedničkim cijljem čistog Mediterana.

Tri kontinenta – jedan zajednički cilj: čisti Mediteran.

Let’s do it Mediterranean je regionalna podakcija svjetskog pokreta Let’s do it! U Hrvatskoj se 2014.g. organizirala po prvi puta, a temeljena je na osnovama Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne ekološke akcije. Sudjelovanje velikog broja volontera, zalog je za čisti okoliš, ali i poticaj za pokretanje novih akcija i projekata, kao što je i ova, Plava čistka. Po drugi put u 2015. g. Plava čistka je uključila preko 10 000 volontera iz 33 grada.

Cilj je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje.