Pobjednici kreativnog nagradnog natječaja za učenike osnovnih škola NE OKOLIŠAJ!

Pobjednici kreativnog nagradnog natječaja za učenike osnovnih škola NE OKOLIŠAJ!

OPATIJA, 7. ožujka 2022. – Kartonske kutije, plastične i boce pod tlakom, tekstil, žica, limeni čepovi, dugmad, špaga i zaštitne maske samo su neki od materijala od kojih je gotovo 600 učenika osnovnih škola diljem Primorsko-goranske županije izradilo svoje domišljate, kreativne radove od otpada pristiglih na natječaj Ne okolišaj! 

Sveukupno 593 učenika kroz 64 prijave razrednih odjela i učenika pojedinaca, uz podršku svojih učitelja i nastavnika mentora iz 23 škole iz 17 gradova i općina naše županije, prijavilo je na natječaj pregršt radova izrađenih od iskorištenih predmeta i ambalaže, a učenici su od njih izradili prava mala, a i ne tako mala umjetnička djela.  

Raznoliki i iznimno dosjetljivi radovi učenika oduševili su razinom svoje kreativnosti u upotrebi raznovrsnog otpadnog materijala korištenog u pristiglim radovima. Svoje mjesto među njima našli su razni ukrasni predmeti koji nose snažnu poruku autora, dok je ove godine oduševila razina upotrebljivosti izrađenih radova. Neki od njih su čak i veći od svojih autora, jedan je izrađen od metalne konstrukcije učeničke klupe, dok drugi povezuje STEM i koncept ponovne upotrebe u svrhu uzgoja biljaka. 

Svi oni, stavili su žiri Udruge Žmergo na slatke muke pri odabiru samo jednog pobjednika u jakoj konkurenciji u svakoj od 4 kategorije,a sukladno pravilima natjecanja oni su sljedeći:

 • KATEGORIJA / AUTOR(I) / RAZRED / ŠKOLA / MENTORICA 

A. Pojedinačni sudionici

 • K1: Mlađi (od 1. do 4. razreda) – “Rajf od igračaka”, Hana Pokas, 2.a OŠ NIkola Tesla (učiteljica Sunčica Gačić)
 • K2: Stariji (od 5. do 8. razreda) – “Kreativna maska”, Marija Šubat, 6.b OŠ Hreljin (profesorica Karla Petito)

B. Razredni odjel

 • K3: Mlađi (od 1. do 4. razreda) – “Pametni važi”, 4.a OŠ Kostrena (učiteljica Karla Labinjan)
 • K4: Stariji (od 5. do 8. razreda)– “Odaberi vreću, smeće neću”, 8.a OŠ Vežica (profesorica Mirela Babić).

Ove godine, zbog iznimno jake konkurencije imamo i nekoliko posebnih priznanja i to za:

 • Alan Brković, 3.b OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija – “Čoper” (učiteljica Gordana Jedriško Popeškić)
 • Filip Lekić, 2.c OŠ Zamet – “Avion” (učiteljica Ana Jeličić)
 • Clara Butorac, 5.a OŠ Srdoči – “Moj eko robot” (prof. Ivana Dužević)
 • 1.,2.,3. razred OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija / PŠ Veprinac – “Hvatač smeća” (učiteljica Delfina Trajčeva)
 • 1.- 4. razred OŠ Brod Moravice – “Drvo 10 svjetova – dva života” (učiteljice Dijana Arbanas, Veronika Crnić Zagoršćak, Erna Šnajdar)
 • 6. razred OŠ Centar – “Vjetar zvono” (profesorica Ana Bilen)

Raduje nas vidjeti bogatstvo pravih umjetničkih djela kao rezultat natječaja kojim smo nastojali potaknuti maštu, kreativnost i inovativnost, razvoj vještina ponovne upotrebe te osvjestiti kod djece važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada.

Čestitamo još jednom svim sudionicima natječaja i veselimo se skorašnjoj primopredaji nagrada u dogovoru s pobjedničkim timovima, a svima šaljemo poziv za sudjelovanje u nekom od naših budućih kreativnih natječaja. 

Natječaj se provodi u sklopu projekta “Ne okolišaj! – održivi razvoj u praksi” kojeg provodi Udruga Žmergo u partnerstvu s pet osnovnih škola s područja 4 jedinice lokalne samouprave Primorsko – goranske županije – OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, OŠ Milan Brozović Kastav, OŠ Čavle, OŠ Trsat i OŠ Ivana Zajca, a uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz bespovratna sredstava u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022.

Close Menu
webkreativniodjel